03-01-2010
CVV2/CVC2 este un cod de securitate din 3 cifre tiparit pe spatele cardului. Numarul apare in zona cu semnatura dvs, cu litere inclinate la stanga (vezi exemplu). Acest cod este un element de siguranta suplimentar pentru validarea unui card autentic intr-o tranzactie. Toate cardurile MasterCard, atat credit cat si debit, au codul CVC2 din 1 Ianuarie 1997; toate cardurile Visa au codul CVV2 din 1 Ianuarie 2001. Nu toate cardurile Visa Electron si Maestro au acest cod.
03-01-2010
Numarul cardului se afla pe fata acestuia (pe partea fara banda magnetica) si are intre 13 si 16 cifre. Data expirarii se afla sub numarul cardului si este de forma luna/an.
02-12-2008
Cardul: pentru unii este o necesitate, in timp ce pentru multe persoane, care au intrat in posesia lui din obligatie, reprezinta, inca, o necunoscuta. De ce din obligatie? Pentru ca multi angajati sau studenti au fost nevoiti sa-si faca un card pentru a primi salariile sau bursele de studiu, ele fiind folosite doar in acest scop. Cardul este folosit de romani mai mult pentru retragerea de numerar, decat pentru efectuarea diferitelor plati, dupa cum arata statisticile BNR: valoarea retragerilor de…
18-05-2008
GhiseulBancar.ro a realizat o analiza asupra comisioanelor si dobanzilor percepute la cardurile de credit standard emise de principalele 15 banci din Romania. Rezultatele studiului sunt prezentate in articole care trateaza fiecare comision in parte. Dupa ce am prezentat dobanda medie, comsioanele de retragere numerar la numerar si de emitere a cardului a venit si randul taxei anuale de administrare. Media realizata asupra taxelor percepute de cele 15 banci releva o valoare medie de 25,3 lei pe an. Taxa se percepe…
15-05-2008
Piata cardurilor incepe sa se dezvolte si in tara noastra. Debutul a fost timid, bancile de credit emitand intai carduri de debit utilizate pentru plata salariilor. Apoi, treptat, in portofoliul institutiilor financiare au inceput sa apara din ce in ce mai multe oferte de carduri de credit. GhiseulBancar.ro a realizat o analiza pe un esantion de 15 banci, printre cele mai importante din Romania, pentru a vedea ce costuri implica pentru un client obtinerea unui card de credit standard. Majoritatea…
15-05-2008
Cardurile de credit sunt instrumente create in special pentru plata cumparaturilor la comercianti, motiv pentru care aceasta operatiune nu este comisionata. Totusi, acest instrument bancar este utilizat destul de des si pentru retragerea de numerar, mai ales in Romania, unde nu foarte multi comercianti au instalate dispozitive pentru plata cu cardul. GhiseulBancar.ro a realizat o analiza a comisioanelor percepute de banci pentru retragerea de numerar de pe cardul de credit de la bancomatele proprii sau ale celorlalte banci din Romania.…
13-05-2008
Daca vreti sa va faceti un card de credit la o banca, e bine sa stiti ca dobanda medie pe care o veti plati pentru utilizarea cardului la cumparaturi sau pentru retragerile de numerar este de 21,85% pe an. GhiseulBancar.ro a realizat un indice al dobanzilor la cardurile de credit standard emise de un numar de 15 banci romanesti, cele mai importante de pe piata. Dobanzile practicate variaza intre 28% si 17%. Ecartul este asadar semnificativ, de aceea trebuie sa…
11-05-2008
Printre ultimele noutati de la BRD gasim si lansarea unui card de credit special conceput pentru facilitarea cumparaturilor, denumit PUNCT Card. Banca vrea sa atraga consumatorii prin acordarea unei perioade de gratie de 60 de zile la achitarea tranzactiilor la comercianti, cea mai indelungata de pe piata si prin oferirea de puncte de fidelitate la plata cu cardul de credit. Ce presupune programul de fidelitate? Prin achizitia cardului de credit PUNCT Card te inscrii automat intr-un program de fidelitate. BRD…
08-05-2008
Incercarile de fraude cu carduri devin tot mai raspandite in ultima perioada. Una dintre cele mai ieftine si simple metode de frauda cu cardul este aceea de a fura datele unui card (numarul cardului si PIN-ul), pentru ca acestea sa fie utilizate apoi pentru tranzactii ilegale, de catre hot. Ultimul atat de acest gent, tip phishing, a avut loc astazi, impotriva BRD. Hakerii au trimis un mesaj tip loterie, cu sigla bancii, pentru a parea ca vine din partea BRD,…
05-05-2008
Furturile de carduri la bancomatele (ATM) bancilor au ajuns la cote ingrijoratoare in ultima vreme, motiv pentru care bancile au inceput sa ia masuri de urgenta, precum blocarea cardurilor pe care se observa operatiuni suspecte. Cum s-a ajuns la acest lucru? Mai multi factori favorizeaza fraudele cu carduri. Cauza principala: in Romania se utilizeaza cu preponderenta cardul la ATM-uri pentru retragere de numerar si nu pentru a efectua plati cu el direct la comercianti, asa cum se intampla in tarile…
14-04-2008
Continuam epopeea furtului unui card, cu opinia Bancii Transilvania, la a carei POS (dispozitiv electronic pentru plata cu cardul la magazine) a fost folosit cardul furat de hot. Utilizatorul cardului a dat vina si pe Banca Transilvania pentru ca permis realizarea tranzactiei fara introducerea codului PIN, doar pe baza de semnatura pe chitanta. Banca se apara insa, spunand ca banca emitenta a cardului, UniCredit Tiriac Bank, este cea care dicteaza modul in care poate fi utilizat cardul: cu introducerea codului…
08-04-2008
Reticenta unor persoane mai in varsta de a utiliza cardurile, fie chiar si numai pentru retragerea salariului, m-a surprins intotdeauna. Pot sa dau aici exemplul parintilor mei sau a unor prieteni de-ai lor din aceeasi generatie care pentru multa vreme au refuzat sa-si ridice singuri salariile de la bancomat, apeland pentru aceasta la ajutorul meu. Degeaba incercam sa le explic ca ATM-urile (bancomatele) si POS-urile (dispozitivele prin care se introduce cardul la plata cumparaturilor in magazine sau in alte locatii)…
03-04-2008
Ce facem in cazul furtului, pierderii sau copierii unui card bancar? Ce proceduri trebuie sa urmam si cum procedeaza banca atunci cand solicitam sa fim despagubiti pentru banii furati de hot de pe card? Pana acum, am observat ca fiecare banca are propriile reguli cand vine vorba sa-si despagubeasca clientii. Sa vedem cum procedeaza BRD. 1.GhiseulBancar.ro: Care este procedura in cazul in care un client observa ca i s-a furat cardul? BRD: „Clientii au la dispozitie 24 ore din 24,…
27-03-2008
Una dintre metodele de succes ale hotilor de carduri este cea denumita phishing. Totul se petrece pe internet, fireste, in cel mai simplu mod. Hotii-pescari electronici trimit e-mailuri catre clientii unei banci, dandu-se drept reprezentanti ai bancii, cerandu-le datele cardului, din diverse motive: - actualizarea bazei de date - emiterea unui nou card - probleme tehnologice ce necesita upgradarea sistemului si necesitatea completarii bazei de date Naivii cad astfel in plasa pescarilor, le trimit datele de identificare a cardului, iar…
26-03-2008
Asadar, dupa seria de articole in care povesteam (la persoana intai) cum a fost furat cardul de credit al unui cititor al publicatiei GhiseulBancar.ro, revenim acum cu noi precizari. Epopeea furtului unui card a intrat, din pacate, intr-un punct mort. Mai precis, banca emitenta a cardului furat (nu-i dam inca numele, pentru a pastra suspansul) a concluzionat, in urma investigatiei, ca nu este responsabila de acest eveniment, ca atare nu-si despagubeste clientul. Sa recapitulam pe scurt ce s-a intamplat: Unui…
25-03-2008
Ce faci cand prietenele te invita la un shopping si tu ai ramas fara bani? E frustrant sa colinzi magazinele daca nu ai suficienti bani in buzunar. Chiar daca iti propui doar sa arunci un ochi pe la ce mai e nou. Drama e si mai mare daca pana la salariu mai sunt doar cateva zile. Si atunci ce faci ? Te inchizi in casa si te multumesti doar sa schimbi programele la televizor? Iti inchizi telefonul? Iei un imprumut…
23-03-2008
Mai mult sau mai putin, cumparaturile sunt o placere pentru fiecare dintre noi. Doamnele stiu cel mai bine de ce. Fericirea cumparaturilor este umbrita de multe ori doar de limita lunara pe care o impune cardul de credit. Apoi iti aduci aminte si de dobanda pe care trebuie sa o platesti si incep sa apara dureri de cap. Card de credit cu 0% dobanda Cum e sa cumperi pe credit cu 0% dobanda si in plus sa mai primesti si…
19-03-2008
Scriam zilele trecute ca ING nu ne despagubeste in cazul in care ni s-au furat banii de pe card. Mai exact, in cazul in care ni se fura cardul de credit, iar hotul reuseste sa cumpere cu el diverse bunuri din magazine, fara a i se cere sa introduca codul PIN. Pentru ca, unele banci acceptatoare de carduri, putine ce-i drept, accepta si plati cu cardul fara obligatia introducerii codului de securitate PIN, (vezi articolul) utilizatorul fiind obligat in schimb…
16-03-2008
A sti sa folosesti eficient un card de credit, fara sa platesti de 2-3 ori mai mult la rambursarea banilor imprumutati de la banca, poate fi „micul secret al farmecului tau”. Cu cat vei plati mai putin pentru rambursarea lui, cu atat vei avea un farmec mai “bogat”. Cardul de credit se doreste a fi un instrument comod prin intermediul caruia te poti imprumuta cand ai nevoie. Acesta se obtine foarte repede si usor. Poti sa-l ai de la orice…